MOSKOVA



Dünyada milyonlarca insanın yaşadığı ve yaşabileceği,muazzam büyüklükte ( ve dolayısıyla kosmopolitan )sayısız şehir vardır. Ne ki, bu büyük metropoller arasında kentsel yapısını, kendi kimliğini koruyan pek fazla şehir sayamayız. Kanımızca Moskova, bu tür şehirler arasına girebilir. 12. yüzyılda küçücük bir kasaba olan Moskova bugün 850 yıllık tarihiyle birlikte Avrupa'nın en büyük şehirlerinden biridir. Başkent oluşu 15. yy Çar 3.Ivan dönemine rast gelir. Dönemin en ünlü yapıtları Kremlin Sarayı, Novodevichy, Donskoy, Danilovsky, Simonov, Novospassky, Andronnikov bu devirde inşa edilmiştir. 18. yüzyılda I. Peter'in hükümdarlığı sırasında, Moskova şehri bilim ve sanatta büyük ilerlemeler kaydetmiştir. 1755'te Moskova üniversitesi açılmış ve 1703 te ilk gazete olan Vedomosti çıkartılmıştır. 19. yy' da Moskova, ekonominin, hükümet ve politikanın merkezi haline geliyor. Hatta ünlü Napolyon bile Moskova için şöyle demiştir : ''Eğer Kiev'i alırsam Rusya'nın ayaklarını fethetmiş olurum, eğer St. Peterburg'u alırsam Rusya'yı başından fethetmiş olurum ama eğer Moskova'yı alırsam Rusya'yı kalbinden fethetmiş olurum.''
Rusya'nın tarihini anlatmaya sayfalar yetmiyor aslında fakat birkaç ana başlık vermek gerekirse; Rusya'da yaşanan gelişmeleri 4 ana başlık altında toplayabiliriz. Birincisi 1500-1800 yılları arasında Rus Çarı Ivan'ın döneminde Ruslar'ın Karadeniz de dahil olmak üzere Kafkaslar ve Hazar bölgesinde hakimiyet sağlamak üzere izledikleri politika ve siyasi gelişmeler.
1800-1917 yılları arasında ortaya çıkan Slavizm görüşü. Bu görüş Balkanlar'da yaşayan tüm Slovak'ları aynı çatı altında toplamayı ön görüyordu.
1917-1991 yılları arasında Kapitalizme karşı öne sürülmüş bir alternatif olarak ortaya çıkan Komünist dönem söz konusudur. Rusya, bu dönemde büyük dünya hakimiyetini bir ideolojinin, yani komünizmin bayrağı altında sürdürme çabasına girmiştir.
Dördüncü aşama ise 1980'li yılların ortalarında başlıyor. Yeniden yapılanma, açıklık politikası ve ardından SSCB'nin dağılması ve yerini bugünkü Rusya'ya bırakması. 2001 yılı itibariyle Rusya 47 yaşında, Almanca bilen, Doğu Almanya'da KGB adına çalışmış, genç başbakanıyla yeni bir portre çiziyor. Putin Rusya'ya ve Rus halkına onurunu geri veren kişi olarak algılanıyor. Birinci önceliği, demokrasi ve pazar ekonomisi değil; yolsuzluklarla ve mafyayla savaşmak. Yeni bir hukuk düzeni kurmak.

0 yorum: