HİNDİSTANI GEZELİM

HİNDİSTANYüzölçümü : 3.287.590 km²Nüfus : 850.067.000Başkent : Yeni DelhiÖnemli Şehirler : Yeni Delhi, Kalküta, Bombay, Madras, Bangalor, Haydarabad, Ahmedebad, Kanpur, Pune, Nagpur.Yeri : Nepal, Pakistan, Keşmir, Bangladeş ile sınırdır.Dil : Hindu dili (14 dil, 800lehçe)Din : Hindu dini, İslam, Hıristiyanlık, Buddhacılık.Para birimi : RupiÖnemli coğrafi yerler : Himalaya dağları, İndus-Ganj ovası, Dekkan yaylası, Sivalik dağları, Ganj ırmağı, Brahmaputra ırmağı, Bengal körfezi, İndus ırmağı, Aravalli, Vindhya, Satpura, Maikal ve Ajanta dağları. CHANDIGARH ŞEHRİ (1955 Hindistan)Başkentten Great Trunk Yolu boyunca 257 km mesafededir.
TAÇ MAHAL (1652-1654 Hindistan)Agra'daki Jumma Nehri'nin yanında, Utar Pradesh eyaletinde, Agra Delhi'den 193 km uzaklıkta. 1631’de Hindistan'ın Moğol imparatorunun karısı 14. çocuğunu dünyaya getirirken öldü. 36 yaşındaydı ve 18 yıldır evliydi. Kocası Şah Jehan, sadece çok sevdiği karısını değil, açıkgöz bir siyasi danışmanını da kaybetmişti. 2 yıl boyunca yas tuttuğu söylenir (Bir veriye göre, saçları acıdan bembeyaz olmuştu). Karısının anısına değer, dünyada bir eşi daha olmayan bir mezar yaptıracağına yemin etmişti. Başarısız olduğunu çok az kişi iddia edebilir. Arjumand Banu, Mümtaz Mahal (Sarayın Seçilmişi) diye de bilinir, anısına isminin bir kısaltması olan etkileyici bir binaya sahip oldu: Taç Mahal.Bu binayı tanımlamada o kadar çok sıfat kullanıldı ki, burayı ziyaret edenler hayal kırıklığına uğramaktan korkar. Etrafta dolaşan fotoğraflardan aşina olunan silueti her yerde karşımıza çıkıyor -bir restoranın amblemi, turşu ya da baharat imalatçılarının markası olarak, birinin Hindistan'ı tanımlamada kullandığı ilk belirgin sembol. Yine de hayal kırıklığına uğrayana pek rastlanmıyor. Taç Mahal, defalarca görülse de hâlâ insanı şaşırtabilir. Bunun nedeni biraz da günün saatine göre ışıkla beraber binanın karakterinin de değişmesi. Bir mezar olsa da, binada o beklenen soğuk anıtsallık yok; aksine cennet ve dünya arasında gidip geliyor - orantısı, takdire değer simetrisi, etrafını saran bahçeler ve sudaki yansıması birleşerek, ziyaretçileri kifayetsiz bırakacak bir manzara oluşturuyor.20 bin kişinin yapımında çalıştığı Taç Mahal'in tamamlanması 22 yıl sürdü.
Kaynak:Netten

5 yorum:

  Kadınlar_Kulübü

24 Aralık 2007 10:14

Günün gök yüzüne sıkmadığı günlerde avare avare dolaşan bir bulut olduğunda sesinin bile sana yabancı kaldığında yüzü sana dönük biri olduğunu unutma. Sevgili arkadaşıma iyi haftalar mutlu yarınlar

  Kadınlar_Kulübü

25 Aralık 2007 09:12

Acılar düşerse aklına, bir gerilla tütünü sar, savur dumanını yıldızların arasına. Ama sakın ağlama. Nerede olursam olayım, sacımı kurşun yapar yollarım sana! Sevgili arkadaşıma iyi akşamlar dilerim:)

  Kadınlar_Kulübü

26 Aralık 2007 10:49

Az önce buradan bir rüzgar geçti.Nereye dedim? özlenen ve beklenen her yere dedi.Aklıma sen geldin.Sana bir tutam sevgi gönderdim dışarıya çık birazdan gelecek. İyi akşamlar dilerim sevgili arkadaşım)

  KadinOnLine

29 Aralık 2007 09:54

iyi akşamLar.. sevgiler..
http://kadinonline.com/blog/

  KadinOnLine

1 Ocak 2008 14:00

iyi geceler..

http://www.kadinonline.com/blog/