AVUSTRALYA



Avustralya, güney yarımkürede yer alan bir ülkedir. Hint ve Büyük Okyanusu arasında uzanır. Tüm bir kıtayı kaplayan tek ülkedir. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri Sidney'dir.
Avustralya, 7.617.930 km² karada, 68.920 km² sularda olmak üzere toplam 7.686.850 km²'lik bir alana kurulmuştur. Hiçbir ülkeyle kara sınırı yoktur. Çevresinde sadece 25.760 kilometrelik bir sahil şeridi vardır.
İklimi: Kıtanın hemen hemen üçte biri tropik ve kalanı ılıman bölgedir. En soğuk bölgeler
Tasmanya'nın yayla ve yüksek yerlerinde ve anakaranın güney doğu kıyılarındadır. Yıllık ortalama sıcaklık kuzeyde 27 dereceden güneyde 13 dereceye kadar değişir.
Arazi yapısı: Genellikle yüksek olmayan yaylalar, güneydoğuda verimli ovalar yer almaktadır. Erozyonla ortaya çıkan asıl ana kara 3 milyar yıldan daha yaşlıdır.
En alçak noktası -15 metre ile Eyre Gölü (Güney Avustralya), en yüksek noktası da 2.228 metre ile
Kosciuszko Dağı'dır (Avustralya'nın doğusunda Great Dividing Range'de yeralır.).
Doğal kaynakları:
boksit, kömür, demir yatakları, bakır, kalay, gümüş, uranyum, nikel, tungsten, mineraller, kurşun, çinko, elmas, doğal gaz, petrol
Arazi kullanımı:
Tarıma uygun topraklar: %6
Otlaklar: %54
Ormanlık arazi: %19
Diğer: %21 (
1993 verileri)
Sulanan arazi: 21.070 km² (
1993 verileri)
Doğal afetler: Kıyı boyunca kasırgalar; sert kuraklıklar; orman yangınları
Coğrafi not: Toprak bakımından
Rusya, Kanada, Çin, A.B.D. ve Brezilya'dan sonra 6. en büyük ülkedir. Avustralya, dünyanın en büyük adası ve en küçük kıtasıdır.Avustralya dünyadaki 6. büyük ülkedir.Yüzölcümü bakımından sıralandığında 6.büyük kent olduğu görülür.
Kaynak:Vikipedi

1 yorum:

  Kadınlar_Kulübü

2 Ocak 2008 11:31

günes dogmasa batsada sürekli karanlik olsada ciceklerim solsada dostlar düsman olsada kaderin kötü yazilsada sanmaki seni unuturum "DOSTUM" hayırlı ve keyifli akşamlar dilerim...